CHU | UVC Brugmann
Onthaal
Opendeurdagen
Horta site
nlfr

VOORBIJ DE MUREN!

Fresco muurschilderingen in het hart van het ziekenhuis

Gangen opgevrolijkt met nieuwe fresco’s !

De architectuur van het UVC Brugmann, ontworpen door Victor Horta, is uniek. Deze ware tuinstad verenigt natuur en menselijkheid. Een plek om te leven, een ruimte die veel meer is dan een ziekenhuis...

"Voorbij de muren" brengt de buitenkant binnen in het ziekenhuis, maar heeft het ook over wat er buiten gebeurt. Openingen creëren en verbeelden zodat er minder barrières zijn tussen de binnen- en buitenkant van het ziekenhuis. Kunst uitnodigen in het hart van het ziekenhuis betekent ook de plaatsen waar mensen passeren, zowel voor het personeel als voor de patiënten, vermenselijken, kleuren en verzachten.

De participatieve fresco door Atelier Louves

fresque_participative

Het ziekenhuispersoneel werd gevraagd deel te nemen aan dit project. Tijdens een creatieve sessie, georganiseerd door risografe Frau Steiner en twee kunstenaars van het collectief Atelier Louves, hebben een twintigtal vrijwilligers de inhoud en de illustraties voor de fresco's gecreëerd.
Deze creaties zijn ontworpen met behulp van risografie, een ecologische druktechniek die in Japan is uitgevonden. Het proces is vergelijkbaar met zeefdrukken, maar de bedrukking is mechanisch. De inkten zijn van plantaardige oorsprong, de kleuren zijn briljant en helder, en de platte vlakken zijn getextureerd, bijna als gravures.
Dit fresco is een voortzetting van de risografie-workshop die Atelier Louves in samenwerking met Frau Steiner voor de teams van het UVC Brugmann verzorgde.
Het grafische ontwerp combineert enkele van de gebruikte motieven, enkele van de uitgesneden vormen en enkele van de tijdens de workshop gemaakte tekeningen.
Uit deze elementen heeft het collectief Atelier Louves een ontwerp gecreëerd dat één geheel vormt, met behoud van de eigen identiteit van de basiscreaties.
Het fresco is gericht op dynamische en grafische contrasten, zodat het project naadloos overgaat in de gang die naar de afdeling van het visueel revalidatiecentrum Horus leidt.
De gekleurde en roze vlakken komen rechtstreeks voort uit de creaties van de teams. De zwarte en witte grafieken zorgen voor sterke contrasten en herinneren aan de manier waarop rechte, architecturale lijnen kunnen samengaan met de organische rondingen van de Art Nouveau.
De plantenelementen brengen het idee van een stedelijke jungle naar de gebouwen, waardoor de cohabitatie tussen architectuur en natuur, geïnspireerd door Victor Horta, mogelijk wordt

Fresco zichtbaar in de gang van gebouw C in de HORUS-zone

De fresco van Jano

fresque_jano

Het voorstel van twee wanden in de spoeddienst herinnerde de kunstenaar Jano aan de confrontatie met het eindeloze wachten voor iedereen in een dergelijke gang...
Jano wilde een angstopwekkende boodschap vermijden of donkere kleuren die negatieve emoties zouden kunnen opwekken.
Het fresco speelt met de deuren ernaast. In het eerste fresco is de deur verdwenen! Welke kant moeten we op? Moeten we door de fictieve deur naar de horizon? Waarom moeten we door de deur die leidt naar een andere wereld?
Maar de persoon die toekijkt is in de gang.
Jano laat zien hoe ver deze persoon heeft gereisd en hoe hij of zij in het tweede fresco nog verder kan reizen... ook al wordt de reis wat zwaarder!
Het is een voorstelling van hoop. De deur op de rug van de wandelende vrouw staat voor alle obstakels die zij heeft overwonnen, maar die zij als een last met zich meedraagt... of juist als een kracht.

Fresco zichtbaar in de gang van gebouw C in de HORUS-zone

De fresco van Patrick Croes

fresque_patrickCroes

De gekozen richting voor dit schilderij is volledig abstract. We kijken dus niet naar een muur waar we een openluchtschilderij slechts in één richting kunnen bewonderen. De gebruikers kunnen de tunnel via twee ingangen betreden, zodat het project in beide richtingen kan worden gelezen. Een non-figuratief schilderij is dus bijzonder interessant in deze omstandigheden.
Een monumentaal oppervlak in combinatie met een beperkt zicht verhindert dat bezoekers het schilderij in zijn geheel kunnen waarderen. Daarom heeft de kunstenaar gekozen voor een gefragmenteerde compositie, in de vorm van kleine vierkantjes. Een soort lappendeken van motieven, waarbij alle vakjes één samenhangende compositie vormen.
Patrick Croes benadert het maken van een fresco op een plafond anders dan op een muur. Het schilderij is volledig onderworpen aan zijn context en dus aan de architectuur van de locatie. Daarom koos Patrick Croes voor een fresco dat volledig decoratief zou zijn (in de edele zin van het woord): all over van verweven grafische motieven, glinsterende kleuren die het licht weerkaatsen, motieven die zowel eenvoudig als complex zijn, herhaald... Allemaal factoren die het personeel en de patiënten zullen aanzetten tot een bijna meeslepende ervaring.

Fresco zichtbaar in de Apothekerstunnel, in gebouw E - Alleen toegankelijk voor het publiek tijdens de Opendeurdagen op 17 en 18 juni.

Het fresco van Adrien Roubens

fresque_adrienRoubens

Geïnspireerd door de organische vormen in de natuur, nodigt dit fresco u uit om even tot rust te komen te midden van abstracte vegetatie.
De wervelingen bedekken de hele muren en plafonds.
Het doorkruisen van deze passage zou kunnen worden ervaren als een droom, een duik in Chagall-blauw, kobalt, indigo... Rustgevende tinten waaraan enkele vleugjes koraal en sienna zijn toegevoegd.

Fresco zichtbaar in de tunnel onder Gebouw K - Alleen toegankelijk voor publiek tijdens de opendeurdagen op 17 en 18 juni.

Het fresco Walking van Céleste

fresque_celeste

Dagelijks lopen ziekenhuisgebruikers kilometers door de gangen. Zowel boven- als ondergronds maken deze gangen deel uit van de paviljoenarchitectuur van de Horta-site.
Deze veelgebruikte tunnel is een verplichte doorgang die de verschillende afdelingen van het UVC Brugmann met elkaar verbindt. Personeel en patiënten lopen er iedere dag door... een echte dagelijkse marathon!

Voor dit fresco duwen we de muren van het ziekenhuis van ons weg om ons in een heel andere omgeving te bevinden. Enkele stappen en we reizen door dichte vegetatie voor een complete verandering van de omgeving.
Céleste vond het essentieel om het ziekenhuis te vergeten en wat van de natuur terug te brengen naar de kelder.
De gedurfde, leesbare en vrolijke kleuren creëren een zachte, omhullende sfeer. Tijgers, panters en luipaarden lopen zij aan zij, kruisen elkaar en bewegen zich rustig langs de muur, samen met het ziekenhuispersoneel dat ook meerdere keren per dag elkaars pad kruist in deze lange tunnel.
Dit fresco kan in beide richtingen worden gelezen, net als de katachtigen.

Het fresco is te zien in de tunnel bij Gebouw Y - Alleen toegankelijk voor publiek tijdens de opendeurdagen op 17 en 18 juni.

De tuin herbekeken door Atelier Louves

fresque_atelierLouves

Het fresco is geschilderd in de therapeutische tuin voor neurologische revalidatie.
De tuin is niet alleen een plek voor revalidatie, maar ook een gezellige ruimte waar zorgpersoneel, patiënten en hun familie elkaar kunnen ontmoeten.
Het collectief Atelier Louves koos voor een ontwerp dat zich voegt in de omgeving en de vegetatie in de tuin.
De geometrische structuur roept het idee op van een dak, als bescherming of een tweede huis, maar dan open, naar buiten toe.

Fresco zichtbaar in de therapeutische tuin van Gebouw M - Alleen toegankelijk voor het publiek tijdens de opendeurdagen op 17 en 18 juni.

CHU | UVC Brugmann

Arthur Van Gehuchtenplein 4 - 1020 Brussel

Contact

Wettelijke vermeldingen

Uw privacy •Wij gebruiken cookies op deze Website om u de best mogelijke ervaring te bieden.Wilt u meer weten ?