"Dit is de weg van het eeuwige humanisme: hoe de mens heeft getracht zichzelf op te bouwen, te groeien, verweven met zijn metgezellen, om het geheel te laten groeien en niet alleen zichzelf, om een plaats te geven aan de ethiek, en niet meer of niet minder aan de mens zelf. Als de beschaving geen zorg draagt, betekent ze niets."
Cynthia Fleury, Zorg is humanisme (“Le soin est un humanisme“)
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het UVC Brugmann heeft fotograaf Cédric Gerbehaye zich ondergedompeld in het hart van dit humanisme dat door mannen en vrouwen wordt beleefd en belichaamd.
Drie maanden lang nam hij deel aan het dagelijkse leven van de verschillende sites en zorgafdelingen om de essentie van hun beroep in vraag te stellen en te documenteren. Artsen, verpleegkundigen, paramedici, leden van het administratief- en technisch personeel, zij maakten allen een plechtige keuze: zich inzetten voor de zorg, voor anderen. Zoals een eed.
Het gaat over aandacht, aanwezigheid, sterke banden, uitwisselingen en emoties.
Momentopnamen - soms zelfs op de rand van het leven - hier en nu.
Menselijke thema's die ons als een spiegel worden voorgehouden : in welke mate zetten wij onze keuzes en ons leven in voor anderen?
Context
Toen Victor Horta in 1906 werd belast met de aanleg van de oorspronkelijke site van het UVC Brugmann, wenste hij voornamelijk een menselijke dimensie te geven aan dit project met communicerende tuinen. De inhuldiging vond plaats op 18 juin 1923 en in 2023, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van dit openbaar universitair ziekenhuis met sociale verankering, zullen dertig zwart-witfoto's buiten op de Horta site worden tentoongesteld, in het hart van dit architecturale en groene complex, bekend om zijn inventiviteit, functionaliteit en esthetiek.
Datum: van 4 mei tot 29 september 2023
Locatie: UVC Brugmann - Horta site - Place A. Van Gehuchten 4, 1020 Brussel - Gebouwen C/E
Gratis en vrije toegang
Belgische documentaire-fotograaf en regisseur, geboren in 1977 te Brussel.
Zijn projecten focussen op de menselijke condities en mensenrechten en verkennen zowel vreemde als vertrouwde plaatsen. Zijn werk ontving verschillende internationale prijzen waaronder The Olivier Rebbot Award van de Overseas Press Club of America, World Press Photo en Amnesty International Media Award en wordt regelmatig in het buitenland tentoongesteld. Zijn serie ZOONOSE, over de COVID-19 pandemie, werd gepubliceerd door Editions le Bec en l'air en ontving de Lucas Dolega International Award. In 2022 werd hij Explorer voor de National Geographic Society.
Uw privacy •Wij gebruiken cookies op deze Website om u de best mogelijke ervaring te bieden.Wilt u meer weten ?